Psykolog Skanderborg

Depression hos mænd - tegn og symptomer som bør tages alvorligt

Depression hos mænd

Depression påvirker både mænd og kvinder, selv om mænd ofte føler sig mere stigmatiseret, når de indrømmer, at de lider af sygdommen, og nogle gange kan de have sværere ved at genkende symptomerne. Derfor er det vigtigt, at mænd får hjælp tidligt, når de begynder at bemærke tegn på depression, f.eks. følelser af håbløshed eller fortvivlelse. Måske har de problemer med at sove eller opdager, at deres tanker er opslugt af negative følelser – det kan være symptomer på depression. Det kan være svært at vide, om disse følelser og problemer er midlertidigt eller noget mere alvorligt.  

Hvad er depression?

Depression er en invaliderende psykisk sygdom, der rammer mere end 3 % af befolkningen. Den rammer 121 millioner mennesker på verdensplan hvert år, og ifølge Verdenssundhedsorganisationen er klinisk depression årsag til 3,4 % af alle handicaps på verdensplan og er den førende årsag til handicap i alle verdens regioner. Det er en realitet, som kan ramme alle – kvinder oftere end mænd, men også mænd. Selv om den er mere almindelig hos personer i alderen 45-64 år og hos personer med eksisterende helbredstilstande som f.eks. diabetes, hjertesygdomme, slagtilfælde og nyresygdomme, er det kun 40 % af dem, der lider af depression, der søger hjælp. Det er en medicinsk tilstand, der kan behandles, men det er vigtigt at genkende tegn og symptomer og tage skridt til at få den nødvendige behandling for at undgå, at depression bliver  årsager til invaliditet. Depression er et alvorligt sundhedsproblem, som på et dybt plan kan ændre (til det negative) den måde, vi tænker, føler og interagerer på i vores hverdag. Heldigvis er der behandlingsmuligheder til rådighed, såsom psykoterapi og medicin, og det er afgørende at forfølge dem med det hurtigt snarere end langsomt pga. risikoen ved at være depressiv over længere tid.

Hvordan opleves depression?

 • Angst – Der findes tre stadier af depression: den “milde” depression, den “moderate” depression og den meget alvorlige “svære” depression. Når depression forbliver ubehandlet i lang tid, kan den udvikle sig til en svær depression. Det er her, at der er 90 % større sandsynlighed for, at en person lider af angstlidelser. Nogle gange kan det endda føre til panikanfald, hvis symptomerne ikke behandles og tages alvorligt.
 • Søvnforstyrrelser – Søvnforstyrrelser forekommer i de tidlige stadier af depression, men kan blive mere alvorlige, efterhånden som tilstanden udvikler sig. Dynamiske ændringer i søvnmønstre ledsages ofte af skift i humør, evnen til at koncentrere sig og huske og angstniveau.
 • Sløvhed og emotionel fladhed – Depression kan få en person til at gennemgå en følelsesmæssig nedlukning, hvilket gør det svært for vedkommende at bekymre sig om langsigtede projekter eller at se noget uden for sig selv. Som følge heraf har personen en tendens til at udsætte dem.
 • Hukommelsestab – Depression kan give problemer med hukommelsen, så meget at en person kan have svært ved at huske selv ting fra bare en uge siden.
 • Irritabilitet – Depression kommer med irritabilitet og rastløshed, der oftest viser sig ved vanskeligheder med at omgås andre. Desuden kan en person blive frustreret over trivielle ting og kan let snakke af folk for de mindste fejl.
 • Alkohol– eller stofmisbrug – Alkohol- og stofmisbrug går normalt hånd i hånd med depression og er forbundet med dens symptomer. En person med depression kan ty til alkohol eller stoffer for at få det bedre, men i det lange løb gør det kun tingene værre og kan føre til, at symptomerne på depression maskeres.
 • Andre helbredsforstyrrelser – Depression får ofte folk til at holde op med at tage vare på sig selv. Når depressionen bliver dybere, kan den påvirke det fysiske helbred, hvilket kan føre til tab af appetit, alvorligt vægttab og ændring af kropslugt eller hårfald.
 • Dele af hjernen kan skrumpe. 

Depression kan få hjernen til at skrumpe

Forskning indikerer, at flere dele af hjernen bliver skrumpe hos personer med depression. Personer, der lider af regelmæssig eller kronisk depression med alvorlige symptomer, vil kunne opleve reduktion af forskellige dele af hjernen. Hippocampus er en vigtig del af hjernen, der er involveret i indlæring og hukommelse; den kommunikerer med andre dele af hjernen, som regulerer følelser, og er særlig følsom over for stresshormoner, hvilket gør den særlig sårbar over for depression. Den præfrontale cortex er en del af hjernen, som er medvirkende til avancerede tankeprocesser og til at lægge planer; når den ikke fungerer korrekt, kan det have ligeledes have konsekvenser ifb. med behandlingskrævende depression. Depression kan være forbundet med hjernebetændelse – eksperter er ikke sikre på, om det er betændelsen eller depressionen, der kommer først, men undersøgelser har vist, at personer, der oplever en større depressiv episode, har højere niveauer af translokatorproteiner, som er forbundet med betændelse. Hvis inflamation ikke kontrolleres, kan det ødelægge hjerneceller, hindre væksten af nye celler samt føre til hukommelsesproblemer, problemer med at tænke klart, skyldfølelse eller håbløshed, manglende motivation, søvn- eller appetitproblemer og angst.

Hvad er tegn og symptomer på depression?

Depression er en psykisk lidelse, som kan påvirke din livskvalitet betydeligt. Det er en helbredstilstand, der er karakteriseret ved lavt humør og manglende interesse for aktiviteter. Selv om den ofte er forbundet med psykiske problemer, er klinisk depression forskellig fra at have disse lidelser.

Svær depression er en diagnose, der er karakteriseret ved mindst fem af følgende symptomer næsten hver dag i disse 2 uger:

 • Tab af interesse eller glæde ved aktiviteter, som du normalt nyder
 • Tab af energi eller træthed
 • Vanskeligheder med at tænke eller koncentrere sig
 • Søvnbesvær om natten (søvnløshed) eller overdreven søvn i løbet af dagen
 • Tab af appetit eller overvægt
 • Følelser af værdiløshed, håbløshed eller skyldfølelse
 • Tilbagevendende tanker om død, selvmord eller om at gøre sig selv ondt

Der skal være kliniske faktorer til stede for at stille diagnosen. Disse symptomer varer mindst 2 måneder og forårsager betydelig lidelse og forringelse af sociale, erhvervsmæssige eller andre vigtige funktionsområder. Disse symptomer skal også påvirke social funktion, arbejdsproduktivitet, studier og relationer.

Forstyrrelser i din daglige funktion som følge af depression kan omfatte problemer med:

Skole

Skolepræstationer kan lide under. Dette kan påvirke akademiske karakterer og venskaber. Depression kan også gøre det svært at gå op til prøver.

Arbejde og karriere

Depression kan også påvirke din arbejdspræstation – du kan føle dig træt og umotiveret – og forstyrre dine arbejdsopgaver.

Familierelationer

Din familie og dine venner er måske ikke klar over din depression, fordi den ofte ikke kommer til udtryk. Dine relationer kan blive anstrengt, når du ikke opfylder dine forpligtelser i hjemmet og på arbejdet. Dette kan føre til afstand i dine relationer.

Socialt liv

Venskaber kan lide under depression, da du måske ikke har lyst til at socialisere, gå ud eller lave sjove ting.

Familie

Kvalitetstid med din familie påvirkes normalt, når du ikke har det godt. Dette er vanskeligere, når din familie hjælper dig med at håndtere dine symptomer på depression, hvilket belaster dine familierelationer.

Depression hos mænd - hvorfor er mænd mere udsatte?

Depression er en sygdom, der kan ramme alle. Mænd og kvinder har lige stor sandsynlighed for at blive ramt af depression, men mænd er mere tilbøjelige til at udvikle en alvorlig depression end kvinder. Kvinder oplever normalt depression efter en fødsel eller efter tabet af en elsket person, mens mænd kan opleve depression efter tabet af et job eller et vigtigt forhold. Andre risikofaktorer, der kan forårsage depression, omfatter kroniske smerter eller sygdom og hormonelle ændringer. Mænd med depression kan også opleve andre bivirkninger som f.eks. stofmisbrug, dårligt fysisk helbred og langsommere helbredelseshastighed.

Hormoner – Forskning viser, at mænd og kvinder er biologisk forskellige med hensyn til, hvordan deres kroppe reagerer på stress og depression. Kvinder har en tendens til at klare stress og depression bedre på grund af ændringer i deres hormoner under menstruation og overgangsalder. Mænd oplever på den anden side færre hormonelle udsving, hvilket gør dem mere modtagelige for depression. Mænd oplever et fald i hormonet testosteron, når de bliver ældre. Testosteron er forbundet med følelser af velvære, mens østrogen har en beroligende virkning på sindet. Så når det gælder om at håndtere depression og overvinde symptomerne, er mænd med et højere testosteronniveau mere tilbøjelige til at lykkes me dhåndtering af depressive symptomer end mænd med et lavere niveau af hormonet. Dette kunne forklare grunden til, at yngre mænd har tendens til at klare sig bedre i forbindelse med depressive episoder end ældre mænd. Dette bør dog ikke tolkes som et “tegn” på, at mænd er immune over for det; det understreger snarere vigtigheden af at anlægge et holistisk syn, når man identificerer symptomer på depression hos mænd.

Det kan være svært at indrømme en depression som mand. Det kan konkluderes, at et af de mest udfordrende aspekter ved behandling af depression hos mænd er at overbevise mænd om at acceptere og erkende problemet. Desværre har mænd som gruppe, psykologiske barriere for at indrømme eksistensen af depression.

Hjælp og behandling når der er tegn på depression

 • Depression kan få dig til at føle dig isoleret og alene. Der er dog hjælp at hente, og det er vigtigt, at du ikke føler dig flov eller flov over at bede om hjælp. Det er vigtigt at søge hjælp, hvis du eller andre mennesker kan genkende tegn på, at du er deprimeret.
 • Hvis disse følelser er alvorlige, er der meget, du kan gøre. Først skal du tale med din læge. Der findes mange lægemidler, og din læge vil være i stand til at ordinere dig den rette medicin. Find en psykolog og aftal en tid, så han eller hun kan tale med dig om dine symptomer og om, hvad du kan gøre.
 • Tilbring tid sammen med andre – At tale med andre vil kunne bidrage til at være med til at løfte dit humør og give dig en følelse af lettelse. Det er mere betryggende at have nogen til at lytte og støtte dig i dine bestræbelser på at håndtere depression.
 • Motion – Motion er en af de mest effektive måder at bekæmpe depression på. Ikke alene forbedrer det dit fysiske helbred, men det hjælper også med at øge dit humør og energiniveau.
 • Terapi – Deltag i regelmæssig terapi for at tale om og udfordre negative tanker. En psykolog vil også drøfte andre måder at håndtere negative tanker på med dig. De vil vejlede dig og hjælpe dig med at udvikle en række håndteringsstrategier og færdigheder.
 • Medicin – Medicin hjælper med at behandle depression ved at ændre balancen af kemikalier i din hjerne og dermed hjælpe med at lindre symptomerne på depression. Medicinering kan være effektiv til at forhindre, at depressionen bliver værre.
 • Sund levevis – En sund levevis kan hjælpe med at reducere stress og øge dit humør. Prøv at træffe bedre madvalg og inddrag god ernæring i din dagligdag. Motionér regelmæssigt, og tag dig tid til at slappe af.
 • Støtte – Få kontakt med støttende mennesker, familie og venner, til at tale om din depression. Tal med nogen om dine følelser. At lære at leve et tilfredsstillende liv og fokusere på små bedrifter hver dag kan hjælpe dig med at få det bedre.